Żywność

Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znowu wracają do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają także nowe, przedtem mniej lubiane warzywa i owoce. Mówiąc o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są […]

Warsztaty kulinarne – czego uczą się jego uczestnicy?

Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to doskonały sposób na zdobycie dodatkowych umiejętności – powtórzenie podstaw gotowania, przyswojenie sobie tajników różnych receptur oraz właściwych technik produkcyjnych. Do kogo adresowana jest oferta? Czy warto skorzystać z kursu kulinarnego? Warsztat kulinarny – poznaj sekrety technik gotowania Wprawy w gotowaniu nie nabywa się od razu – szef kuchni potrzebuje lat, […]

Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm

Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej czy w formie surówki do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, gdyż kiszonki są jednocześnie pyszne, jak i zdrowe. Ogórki kwaszone – z koprem, czosnkiem bądź z innymi przyprawami Ogórki kiszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich […]

Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kiszonych warzyw. Ostatnio jednak raz za razem mówi się też o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej spotykana jest na półkach sklepowych w działach z przetworami. Redukuje poziom choresterolu i wzmacnia odporność […]

Barszcz czerwony – gotuj go na zakwasie z buraków

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą podajemy najczęściej w trakcie Wigilii albo ważnych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domach, w których tradycja podawania obiadów z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do niektórych posiłków. Barszcz […]

Jak rozpoznać dojrzałe awokado i dlaczego warto je jeść?

Awokado to owoc wyróżniający się bardzo dużą ilością wartości odżywczych, przez co warto wprowadzić go do codziennej diety. Poznaj jego najważniejsze zalety, a także naucz się rozpoznawać dojrzałe owoce, które są najsmaczniejsze. Czy awokado jest kaloryczne? Ze względu na swoją tłustą konsystencję, awokado nazywane jest owocem maślanym. W 100 g posiada 221 kcal. To sporo. […]

Aromatyczna kawa wysokiej jakości – zamienniki kapsułek A Modo Mio

Podmiotów przetwarzających kawę jest niezliczona ilość, niemniej jednak Lavazza nieprzerwanie znajduje się na liście tych najbardziej rozpoznawalnych. Mało osób wie, iż historia firmy Lavazza miała swój początek w końcu XIX stulecia w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za równowartość około 20$ kupił mały obiekt handlowy, w którym przetwarzano ziarna kawy oraz przyrządzano ich oryginalne mieszanki. […]

Kiszonki z warzyw i nie tylko – przysmak ludzi z całego świata

Warzywa kiszone są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański przysmak, rzadko spotykany w pozostałych regionach świata. Tymczasem domowe kiszonki popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej. Kwaszonki słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych Według historyków metoda konserwowania […]

Czy można kupić kapsułki kompatybilne z Dolce Gusto?

Ekspresy oparte na systemie Nescafe Dolce Gusto na dobre wtopiły się w krajobraz naszych kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają łatwy dostęp do aromatycznych mieszanek kawy. Smakosze tego napoju z czasem uznali, iż nie chcą się ograniczać tylko do oferty jednego producenta, w związku z tym […]

Jak upiec chleb na zakwasie?

Samodzielne pieczenie chleba staje się coraz popularniejsze. Można to zrobić na dwa sposoby: z drożdżami lub na zakwasie. Dziś na blogu przedstawiamy tę drugą metodę oraz produkty z naszego Wiejskiego Bazarku, które idealnie się do tego nadają. Chleb na zakwasie – przepis podstawowy 350 ml letniej wody 1 łyżka stołowa soli 350 g mąki pszennej […]