
Nie szukaj już więcej! Tutaj kupisz sok z kiszonych buraków.
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znowu wracają do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają także nowe, przedtem mniej lubiane warzywa i owoce. Mówiąc o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są warte uwagi – pomagają łatwo i szybko dostarczyć naszemu organizmowi substancje konieczne dla jego prawidłowego działania.
Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie multum związków mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, ogórków czy pozostałych kiszonek to także świetne źródło witamin. Warte uwagi jest przede wszystkim duże stężenie witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy K i E, a także wysokie stężenie soli mineralnych.
Czemu warto spożywać sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Co więcej liczne witaminy usprawniają działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Stanowią one także ochronę podczas terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]