Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Sok z kapusty kiszonej zamówisz na artmankiszonki.pl.

Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kiszonych warzyw. Ostatnio jednak raz za razem mówi się też o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej spotykana jest na półkach sklepowych w działach z przetworami.

Redukuje poziom choresterolu i wzmacnia odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie same szykowały kiszoną kapustę według rodzinnych przepisów, a po spożyciu kapusty nierzadko dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest kwaśny, jednak niezwykle zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to wręcz bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz K, jak również liczne minerały, jak np. miedź, fosfor i żelazo. Wielu ludzi miewa trudności z przyzwyczajeniem się do cierpkiego posmaku tego soku, jednakże warto wypijać go cyklicznie, gdyż jest on grzybo- i bakteriobójczy, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej podaje się także osobom, chorym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet ze zdrowym sokiem nie należy przesadzać – wystarczy spożycie mniej więcej 250 ml soku na dzień.

Gdzie nabyć sok z kwaszonych buraków oraz innych warzyw?

Kolejnym lubianym sokiem, którego używamy od wieków do gotowania i który konsumujemy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. Zawiera on dużo witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność organizmu: zapobiega zatwardzeniom, obniża ciśnienie, a zarazem podnosi koncentrację. Chociaż buraki wyróżniają się wysoką zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez diabetyków. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia przez osoby borykające się z chorobami nerek lub reumatyzmem, a także paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeżeli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotować soki z kiszonych warzyw samemu, możesz zakupić je w swoim markecie bądź zamówić przez internet na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że tego typu soki należy przechowywać w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]