
Więcej o ogórkach kiszonych w folii.
Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej czy w formie surówki do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, gdyż kiszonki są jednocześnie pyszne, jak i zdrowe.
Ogórki kwaszone – z koprem, czosnkiem bądź z innymi przyprawami
Ogórki kiszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest bardzo łatwe. Używa się do tego pojemnych glinianych garnków lub drewnianych beczułek, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się słoną wodą. Następnie stawia się je na nie mniej niż 14 dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mało kwaśnych kiszonek mogą skonsumować kwaszonkę już po kilku dniach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W bazowym przepisie do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper i ząbki czosnku, niemniej jednak walory smakowe ogórków kwaszonych można podkręcić także różnymi dodatkami, między innymi liśćmi czarnej porzeczki, cząstkami chrzanu lub ziarnami czarnego pieprzu. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy też pod dostatkiem miejsca w kuchni, żeby samodzielnie przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą lub spiżarką, w której może magazynować żywność w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż musimy odmówić sobie spożywania kwaszonych ogórków – zawsze możemy dostać je w sklepie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, np. w kubełkach z rączką albo w workach z folii, które bez przeszkód da się schować w lodówce.
Jakie witaminy i minerały zawierają ogórki kiszone?
Od stuleci wiadomo, że warzywa wystawione na działanie fermentacji dobrze oddziaływają na nasz układ pokarmowy. I to prawda, bo razem z kwaszonkami konsumujemy pomocne kultury bakterii, które pozytywnie oddziałują na florę przewodów pokarmowych oraz redukują ich pH, poprawiając w ten sposób procesy trawienne. Lecz to nie wszystko! Ogórki kwaszone nie są kaloryczne (dostarczają ledwie 12 kcal w 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę K1, A i C, jak również mnóstwo składników odżywczych ważnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, wapń, żelazo, mangan i fosfor. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeśli nie odpychają kwaśne smaki, zalecamy nie wylewać jej po zjedzeniu warzyw. Lepiej dodać ją do zupy ogórkowej albo wypić, bowiem w czasie kiszenia mikroelementy przenikają po trosze do soku. Warto jednak podkreślić, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się wszak znaczna ilość soli.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]