Kiszonki z warzyw i nie tylko – przysmak ludzi z całego świata

Kiszonki z warzyw znajdziesz na artmankiszonki.pl.

Warzywa kiszone są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański przysmak, rzadko spotykany w pozostałych regionach świata. Tymczasem domowe kiszonki popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej.

Kwaszonki słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych

Według historyków metoda konserwowania żywności przez ich przechowywanie w solance, w soli albo w roztworze octu, znana jest ludzkości od ponad czterech tysiące lat. Ta metoda prawdopodobnie nie została opracowana w Europie, a na terytorium dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niska kwasowość roztworu, w którym jest ona zanurzona, blokuje rozwój bakterii gnilnych. Kilkaset lat temu był to perfekcyjny sposób, żeby zwiększyć czas zdatności do konsumpcji mięsa, ryb i warzyw nawet o kilka miesięcy. Stąd też przyjęła się tradycja szykowania m.in. kiszonek z warzyw z myślą o chłodnych miesiącach. Kwaszonki od początku swojego istnienia znane są z właściwości prozdrowotnych, co oczywiście nie jest przesadzone. Wyróżniają się one np. sporą zawartością witaminy C, dlatego więc żeglarze statków, które zaopatrzone były w kwaszonki, sporadycznie cierpieli z powodu szkorbutu. Co interesujące, w języku polskim kwaszone przetwory warzywne nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt przykładowo z grochu czy owsa.

Kiszonki – co da się kisić?

Najczęściej spotykanym warzywem kwaszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni generalnie na całym świecie, nawet w Kanadzie i w USA, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie jest zbyt popularna. Jednakże pickle są tam bodaj niesłychanie lubianym dodatkiem do hamburgerów, hot-dogów i kanapek. W naszym kraju oprócz ogórka, równie popularne są kiszone buraki i kapusta, których używa się do przygotowania surówek oraz zup. Ale nie tylko te warzywa da się kisić. W różnych krajach świata kisi się m.in. cebulę, pomidory, a także owoce (przykładowo truskawki).

Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dodając im kwaśności i chrupkości. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni lat stały się podstawą lub znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby dań regionalnych. Trzeba wiedzieć, iż smak kiszonek może być inny w poszczególnych regionach świata, gdyż jest on zależny od dodatków do zalewy, których używa się w procesie kwaszenia. Tym samym ogórek przygotowany według typowej polskiej receptury, będzie smakował inaczej niż ten wyprodukowany np. w Indiach.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]