Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Jeśli chcesz zamówić różową sól himalajską, koniecznie sprawdź superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Sól to substancja konieczna do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie cechy posiada sól himalajska oraz sól kłodawska? Dlaczego należy ich używać w kuchni?

Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który świetnie wzbogaca smak jedzenia. Choć nadmierne wykorzystanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (do 6 g dziennie) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo wartościowych minerałów oraz pierwiastków, m.in. potas, wapń czy magnez, a zarazem jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska doskonale wpływa na smak potraw i jest dostępna zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło magnezu, cynku i wapnia

Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do naszych kiszonek. Jest między innymi kopalnią wapnia, żelaza czy potasu, innymi słowy pierwiastków potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, tym samym nie zatraca swoich cech i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]