Barszcz czerwony – gotuj go na zakwasie z buraków

Tu kupisz czerwony barszcz na zakwasie.

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą podajemy najczęściej w trakcie Wigilii albo ważnych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domach, w których tradycja podawania obiadów z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do niektórych posiłków.

Barszcz czerwony – danie uniwersalne

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna do przyrządzenia zupa z buraków, która ogólnie nie jest dość pożywnym daniem. Lecz właśnie jego nieznacznie słodki, a równocześnie kwaśny aromat powoduje, iż znakomicie stapia się on z innymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy preferują w nim kiełbasę, jajo i ziemniaki, inni zalewają nim uszka z mięsem, grzybami albo kapustą. Barszcz czerwony to nie tylko potrawa obiadowa, ale także pyszna przekąska lub ciepła kolacja – wrzący kubeczek tej zupy cudownie podkreśli smak chrupiącego krokieta z grzybami lub bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem.

Wypada zaznaczyć, iż barszcz czerwony, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, bo zawiera mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także wiele żelaza, i z tego powodu poleca się go anemikom. Jednak z uwagi na fakt, iż podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie na co dzień spożywa się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma silniejszy smak

Nie powstała kanoniczna receptura na barszcz z buraków – każdy kucharz używa własnych ulubionych dodatków i w inny sposób doprawia tę zupę. Niektórzy uwielbiają barszcz na ostro, dobrze pieprzny, pozostali dodają do niego odrobinę cukru, żeby podbić naturalny słodkawy smak buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy przygotowuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a dodatkowo zawiera więcej zdrowych składników odżywczych. Zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przyrządzać samodzielnie, ale okres fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa w okolicach tygodnia. Jeżeli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie bądź online.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]